Läsvärt!!

Nu har jag läst kostutrednignen från Borlänge. Läsvärd. Om än med en annan typ av anspänning än Dan Browns DaVincikoden.
 

Inledningen är tankeväckande!!


"1. Bakgrund
Produktionsstyrelsen gav i november 2007 resultatenhetschefen för Kostservice i uppdrag att
leda en utredning om framtida kostproduktion. Faktorer som skulle belysas var kvalitet, kund/
gästanpassning, flexibilitet, klimat-och miljöaspekter, framtidens teknik, arbetsmiljö, renoverings-och investeringsbehoven och kostnadsbilden.
Tre olika alternativ för att producera måltider på har jämförts, dagens alternativ med både beredningskök, mottagningskök för cook-chill och centralkök, ett alternativ med enbart mottagningskök för cook-chill och centralkök samt ett tredje med enbart beredningskök. En fråga som också
avsågs belysas i investeringsperspektivet var hanteringen av mat till de små, nyöppnade och ev.
temporära förskolorna, där en investeringskostnad för ett beredningskök blir mycket hög ställt i
förhållande till antalet gäster.


Klimat-och miljöaspekterna, bl. a elenergiförbrukning, har utretts av kontoret för Hållbar
samhällsbyggnad.
Utredningens arbete har under senhösten kraftigt forcerats och slutredovisas i december 2008.


2. Sammanfattning
Resultatet är mycket entydigt och innebär sammanfattat att Borlänge kommun skulle vinna både
kvalitet, klimat/miljö, arbetsmiljö, och kostnader genom att ha övervägande beredningskök.

Hur denna förändring av produktionsmetod ska genomföras är helt beroende av investeringstakten. Kökens investeringsbehov påverkas inte av produktionsmetod och investeringskostnaden
är den samma för både ett beredningskök och ett mottagningskök för cook-chill. Det som är
skillnaden är att med enbart beredningskök behöver man inte göra någon investering i Hällsjököket som centralkök utan enbart som beredningskök för Hällsjöhemmet.

Enligt vår bedömning har idag tretton kök en standard som tillåter en konvertering till
beredningskök med enbart smärre komplettering av utrustning, företrädesvis nedkylningsskåp.
Av ekonomiska skäl kommer det alltid att finnas ett behov av att hantera varmmat till vissa små
förskolor För att skapa en rationell, kostnadseffektiv och kvalitetssäkrad hantering av detta bör
maten lagas på en enhet. Att snarast skapa möjlighet för detta är en prioriterad fråga. De
alternativ som idag är det mest attraktiva är att inrymma den lösningen inom den redan beslutade
ombyggnationen av Kvarnsvedens skola. Det innebär att köksytan skulle behöva utökas något.

I den enkät som personalen vid de olika köken har besvarat var det en övervägande majoritet
som upplevde att beredningskök skänker större arbetsglädje och trivsel, ger större flexibilitet och
anpassning gentemot kunderna och stärker den egna yrkesrollen. I olika kundsamtal har det
framförts önskemål att maten i större omfattning än nu skulle lagas från grunden. Det
uppfattades som en kvalitetshöjning vilket också personalen i köken anser. Som en följd av en
övergång till enbart beredningskök skulle det även bli lättare att i framtiden erbjuda personalen
heltider.

Miljömässigt vinner man på att konvertera befintliga kök till mottagningskök. Transporter av
kyld mat som idag sker 3 gånger per vecka skulle kunna minskas till leveranser av råvaror 1
gång per vecka. Den energiåtgång som uppstår vid nedkylning av maten skulle också minskas
med positiva följder för utsläpp och klimat. En minskning av det svinn som idag finns är en
miljömässig såväl som ekonomisk vinst."


Vill ni ha hela utredningen. Säg bara till!!


Nora den 25 augusti 2009


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0