De två olika åsikterna...

Tänkte bara uppgradera er som inte följer lokaldelen i Nora så

noggrant. Nedan följer två artiklar från NA angående friskolan

där både opposition och majoriteten får komma till tals. Min

åsikt finns  i tidigare inlägg.



”Bara en lek med ord” Oppositionen litar inte på skolpolitiken



Nora
Oppositionen i Nora ger inte mycket för den skolpolitik majoriteten för närvarande för i kommunen. Den senaste tidens turer kring den planerade friskolan i Järnboås har fått oppositionsrådet Gabrielle Peteri (FP) att reagera.
– Vi litar inte på vad Svenerik Nykvist och majoriteten säger, för­klarar Peteri.

Relaterat

Skolfrågorna har kommit att bli höstens stridsfråga mellan de politiska blocken i Nora. Styrande sociald­emokraterna har vinglat i frågan om skolans framtid i Järnboås, och oppositionen har beklagat sig i det tysta. Därför väljer nu oppositionsrådet Gabrielle Peteri att gå hårt åt kommunalrådet Svenerik Nykvists (S) agerande.
– Jag tror föräldrarna i Järnboås vill ha ett rakt svar av Svenerik Nykvist, säger Peteri. Vi i oppositionen vill åtminstone ha det.
Att just friskolorna blivit en het potatis i Nora menar Gabrielle Peteri är logiskt.
Ideologisk fråga
–  Socialdemokraterna vill helt enkelt inte ha friskolor. Det är en politik de drivit länge och en fråga som i dag tydligt skiljer social­demokraterna från oss i oppositionen. Ideologiskt är det mycket politik i friskolefrågan.
Att kommunstyrelsen vid sitt senaste sammanträde valde att köra över barn- och utbildningsnämndens förslag och i stället besluta att skolan i Järnboås ska vara kvar, åtminstone fram till 2012–2013, ger Peteri inte mycket för.
– Vi menar att det är barn- och utbildningsnämnden som fattar beslut om att en skola ska drivas vidare eller inte. Anser inte BUN att det är en tillräckligt bra pedagogisk miljö i en skola, är det nämnden som beslutar om nedläggning. Därför betyder inte beslutet i kommunstyrelsen något i slutänden.
Kan gå fort
Med turerna kring Dalkarlsbergs skola i färskt minne är oppositionen misstänksam mot vad Svenerik Nykvist och majoriteten säger.
– Vi vet ju att det kan gå väldigt fort, säger Peteri. Och vi litar inte på majoriteten efter allt som varit.
Vill ha raka svar
Gabrielle Peteri efter­lyser nu raka svar från Svenerik Nykvist och de andra i majoriteten.
– Man väljer en politik och en åsikt som passar för stunden. Och beslutet i kommunstyrelsen är bara en lek med ord.

Tomas Källberg 0587-158 85 [email protected]






”Det här är pajkastning” Nykvist förstår inte oppositionens kritik mot skolpolitiken




Nora
I gårdagens tidning gick både oppositionsråd Gabrielle Peteri (FP) och friskoleföreningen till angrepp på kommunstyrelsens ordförande Svenerik Nykvist (S) och majoritetens skolpolitik. I dag svarar Svenerik Nykvist på den hårda kritiken.

Relaterat

Svenerik Nykvist berättar att kommunfullmäktige redan 2004 beslutade att Järnbos skola skulle finnas kvar och att barn- och utbildningsnämnden därefter jobbat för att behålla skolan.
Att frågan ändå har väckts och är en punkt på onsdagens kommunfullmäktige beror på att Järnboås utvecklingsgrupp har framfört att de vill ha garantier för att den kommunala skolan ska finnas kvar.
– Vi hade överhuvudtaget inte pratat om detta förrän utvecklingsgruppen lyfte frågan, säger Nykvist.
Nykvist upplever att både han själv och majoriteten har fått mycket spott och spe för någonting som de inte själva har dragit igång.
– Vi har inte pratat om någon nedläggning av Järnboås skola.
Men varför kan ni bara garantera att den kommunala skolan finns kvar till läsåret 2012–2013? Förstår du bygdens oro?
– Eftersom vi inte vet någonting om framtiden kan vi inte lova något. Jag förstår oron men kan inte säga att skolan kommer att finnas kvar i all oändlighet, den garantin kan ingen ge någon skola. Men vi har ingen annan målsättning än att skolan ska få vara kvar.
Både oppositionen och friskoleföreningen drar paralleller mellan Järnboås skola och den hastiga flytten av barnen på Dalkarlsbergs skola och befarar att ett liknande scenario kan bli aktuellt för Järnboås del. Denna liknelse tycker Nykvist är konstig.
– Järnboås har ett helt annat elevunderlag. Dessutom är det helt andra avstånd från Järnboås till Nora.
Varför överklagade inte kommunen Friskoleföreningens ansökan till Skolinspektionen om att få starta friskola?
– Vi hade överklagat om vi visste att de tänkte starta trots att den kommunala skolan är kvar. Men de skrev i sin ansökan att de inte hade till avsikt att konkurrera med den kommunala skolan.
Nykvist berättar att det pågår ett samarbete mellan kommunen och Järnboås utvecklingsgrupp där de tillsammans vill utveckla bygden. Förhoppningen är att fler ska välja att bo i Järnboås, framförallt barnfamiljer.
Hur ser du på Gabrielle Peteri (FP) och oppositionens kritik av majoritetens skolpolitik?
– Jag förstår inte hur de kan säga att vi bedriver en dålig skolpolitik när Nora under de senaste fem åren har legat på första och andra plats över ”årets skolkommuner i länet”. Dessutom har vi bland den högsta andelen av behöriga elever till gymnasiet i Sverige.
Nykvist menar att kritiken saknar grund och är ett pinsamt sätt för Peteri att visa upp sig som nytt oppositionsråd.
– Vi har andra viktiga saker i Nora som vi behöver jobba med. Det här är pajkastning.

Eleonore Eriksson 0587-158 82 [email protected]



Fellingsbro, den 27 oktober 2009

Friskolegrejen

Ja, ett återkommande tema i kommunen. Det här med friskolor. För mig handlar det om flera överväganden.

Bakgrund: Friskoleföreningen i Järnboås har fått tillstånd att starta friskola av skolverket. Majoriteten i kommunen tycks kämpa emot och mutar in skollokalerna genom att garantera kommunal skola till och med 2012. Friskoleföreningen och oppositionen litar inte på majoriteten p.g.a. tidigare kovändningar i nedläggningsfrågor - läs Dalkarlbergs skola.

Herr Grön står i det här fallet på opositionens och friskoleföreningens sida! Varför?

1. Alla friskolor är inte lika. Visst kan jag tycka det är högst tveksamt med friskolor i franchisestil där ägarna efter ett halvår byter upp sin privata Volvo 240 till en Porsche V6. Men nu handlar det inte om ett företag utan om ett icke vinstdrivande föräldrakooperativ!

2. Nora kommun var först i Sverige med normalspårig järnväg och friskola. Var lika stolt över båda! Friskolan i Born fungerar - så vitt jag vet - alldeles lysande. Det är ett oerhört familjeengagemang och många barn som känner sig speciella och sedda på den skolan. Varför inte låta Järnboås också prova.

3. Av naturen är jag småskalig. Föräldrar som bryr sig i sina barn. Möts och tar beslut för sina barns bästa o.s.v. Kan demokrati kännas mer relevant och levande??

4. I en liten kommun som vår är det viktig att de delar som ligger utanför staden också har möjlighet att leva. Lägger man ner en skola kan det ofta leda till att samhället också så sakteliga monteras ned.

Bl.a.

Nora den 27 oktober 2009

Lektion...

Sitter och tittar på mina trevliga elever och deras ivriga knapprande på tangentborden. Passar på att skriva ett inlägg. Har haft lite miljölektion nyss och släppte uppgifterna om hur mycket mat vi i Sverige väljer att kasta. Nu delger jag er också.

Konsumenterna kastar årligen 2 300 000 000 kg mat, vilket motsvara ungefär var fjärde matkasse. I utsläpp av växthusgaser motsvarar detta i runda slängar 700 000 bilar. 

En vanlig tvåbarnsfamilj skulle spara 7000 kronor per år genom att minimera svinnet. 


Någonstans har vi kopplat loss. Vår förmåga värdet i att äta oss mätta och sätta värde på det har gått förlorad. De personer i Sverige som kastar mest är i åldersgruppen 55-64 år. De som är äldre än så har levande minnen av hunger. Där kastas mycket mindre. 

Vi är dästa, övergödda och blase. Generellt sätt. 

 
Lindesberg den 20 september 2009

Talade med gammal vän

Talade med en gemmal vän idag. Sådana säger klokskaper. Han sa...

"Politik är ju till för att bemästra våra tillkortakommnaden. Tillsammans blir vi bättre människor än vi är var och en för sig"

Nora den 18 oktober 2009.


Saxat ur DN

Det är inte bara miljö vi är bra på!


"Det som kommer högst på listan över positiva inslag är Miljöpartiets förslag att sänka arbetsgivaravgiften med tio procentenheter upp till en lönesumma på 2,5 miljoner kronor. Det stöds av över 60 procent av de svarande företagarna. Vänsterpartiets förslag att ta bort sjuklöneansvaret hos företag med färre än tio anställda, tycker nästan 50 procent skulle gynna företagsklimatet väldigt mycket, enligt organisationen Företagarnas undersökning. Trea kommer Centerns förslag att avskaffa turordningsreglerna för företag med färre än 50 anställdaI undersökningen har förslagens avsändare mörkats, så att inte företagarna skulle svara efter partitillhörighet."

DN 091014

Nora den 14 oktober 2009


Rädd för vem?

Har precis besökt bloggen "Nätverket mot politisk korrekthet". En invandrarhetsande samling inlägg, med mycket ironi och raljerande. Rädsla, både för det främmande, men kanske framförallt för sin egen utsatthet. 

Jag vill ha fri invandring! Nationella gränser är för mig enbart teoretiska konstruktioner. Vi vandrar på samma jord, andas samma luft. Och vi älskar våra barn. Detta förenar oss som människor. Oavsett om vi är från Somalia eller raljerande skribent i nätverket mot politisk korrekthet. Vi har alla samm rätt att bli älskade och samma skyldighet att försöka älska.

Så enkel, och förr vissa politiskt korrekt, är min syn på saken.

Nora , den 14 oktober 2009.


Många börjar vilja..

Det händer saker i miljöpartiet i Nora. Vi blir allt fler medlemmar. Bara det senaste året har vi ökat med 26% i antalet medlemmar. Dessutom blir alltfler medlemmar aktiva. De skriver motioner, tänker till kring politiken och deltar i politiska samarbeten! Det är så roligt. Men också ett tecken. Ett tecken på att allt fler förstår allvaret. Vi måste sätta ned foten och kavla upp armarna - nu!


När jag står böjd över min käpp, gammal och rik på ett helt liv. Trött. Mitt barnbarn rycker mig i ärmen och frågar med brokig tonårsröst. ”Vad gjorde du?” Vill jag kunna svara – ”så gott jag kunde!”

Oavsett om vi klarat den utmaning som vi nu står inför eller inte, vill jag på ålderdomen kunna vila i förvissningen om att jag åtminstone försökte göra något. Jag tycker att samma resonemang kan föras kring huruvida man bör rösta på miljöpartiet eller inte.

Vi är det enda parti som åtminstone närmar oss en insikt kring vilka konsekvenser klimatförändringarna kan ha och agerar i förhållande till det.

Nora den 12 oktober 2009


Mer pengar till...

Det är fantastiskt med ungdomar och föräldrar som svettas i föreningslivet. Att trycka ihop sig och resten av familjen och kanske någon kompis och massor av hockeyutrusning i familjens lilla skorv till bil för att använda hela helgen åt hockey är fantastiskt. Föreningsengagemang, oavsett om det är hockey eller teaterlek eller något annat är fantastiskt. Fantastiskt slitsamt, roligt och viktigt.

Nu ger, om kommunstyrelsens förslag går igenom, Nora kommun hockeyföreningen mycket extra pengar eftersom de har ekonomiska svårigheter. De har skenande elpriser som bl.a. gör att de inte själva förmår hålla ekonomin i schack. En levande hockeyförening är viktigt!


 
(Källa: nerdfighters.ning.com)


Men, samtidigt är mönstret tydligt. Mer pengar till hockey, mycket pengar till bandyn. En isbana utomhus, en isbana inomhus. Energikrävande och dyrt. Framförallt manliga (pojkliga) sporter. Någonstans känner jag att vi låser in oss i en mycket sned fördelning av resurser till kommunens föreningar. Sned fördelning dels avseende aktiviteter (båda dessa är is- och skridskoburna) samt avseende könet på de som utövar sporterna.

Jag tror vi måste lyfta blicken och tänka igenom hur vi på sikt kan sprida vår ekonomiska välvilja till fler typer av föreningar. Så att alla unga människors vilja att engagera sig i föreningslivet kan mötas (inom rimliga gränser förstås). Så att den där bilen fylls av människor och doften av blöt häst...eller något annat.

Nora den 10 oktober 2009


Passa på med en uppdatering...

Tänkte bara publicera de tre motioner vi la det senaste kommunfullmäktigemötet i heltext...

 

Motion om ersättningssänkningar för förtroendevalda

 

 

Den pågående lågkonjunkturen påverkar näst intill samtliga samhällssektorer på ett negativt sätt. Ekonomin är på många plaster ansträngd, utan att man kunnat påverka de faktorer som skapat denna situation. Många jobbiga politiska beslut kommer att fattas.

 

Nora utgör inget undantag. Besparingarna inom kulturnämnden eller socialnämndens stora utgiftsökningar är bara två exempel på vad som är att vänta inom många verksamhetsområden. Besparingar inom den kommunala verksamheten slår nästan alltid mot de mest utsatta grupperna i vårt samhälle, eftersom det främst är de som får kommunal service.

 

Vi i miljöpartiet anser att ett gott politiskt ledarskap, inte bara innebär en förmåga att fatta jobbiga beslut, utan även att visa sig beredd att själv bära en del av bördan. Av denna anledning föreslår vi

 

…att alla politiska arvoden och ersättningar sänks med 10 procent och att de nya ersättningsnivåerna börjar gälla fr.o.m. den 1 januari 2011.  
__________________________________________________________________________________


Motion om kommunal policy avseende förtroendeuppdrags omfattning

 

En viktig förutsättning för ett levande demokratiskt samhälle ligger i förtroendet och förståelsen mellan de demokratiskt valda ledarna och befolkningen i övrigt. Det bör ligga i Noras intresse, likväl som något annat demokratiskt samhälle, att sträva efter en ständig förbättring av just dessa två faktorer – förtroendet och förståelsen.

Syftet med denna motion är att stärka dessa faktorer i förhoppning om att bidra till ett mer demokratiskt levande Nora. Vi ser risker med att politiska uppdrag utformas till att omfatta hela de valda politikernas arbetsdagar. En av riskerna med att enbart arbeta i rollen som förtroendevald politiker är att man i alltför stor utsträckning kommer att identifiera sig med politiska makten. Det finns en icke försumbar risk att egenintresset av att vara politiker omedvetet blir större och viktigare än de dynamiska partiskillnader som är demokratins livsluft.  För att minska denna risk och öka förtroendet för de valda lägger miljöpartiet i Nora denna motion.

Vi tror också att om valda med förtroendeuppdrag har en del av sina arbetsdagar förlagda till den aktivitet de hade innan de blev valda, resulterar det i en stor vinst. Man kan få en breddad förståelse för effekten av de beslut som man fattar i egenskap av politiker.  När man i en annan roll än politiker möter sina medmänniskor på arbetsplatsen, arbetsförmedlingen eller någon annanstans finns möjlighet att i det vardagliga samtalet, få en kompletterande bild av effekten av de beslut som man är med och fattar. Den intellektuella förståelsen fördjupas och breddas med den känslomässiga aspekt som bara går att få i mötet mellan två jämlika individer.

Vi i miljöpartiet föreslår därför kommunfullmäktige

…att Nora kommun utformar en policy där inget politiskt förtroendeuppdrag får omfatta en högre tjänstgöringsgrad än 75 procent av en heltid.

______________________________________________________________________________

Motion om att göra Nora kommun till en rökfri arbetsplats

64 av Sveriges kommuner har fattat beslut om att införa rökfri arbetstid. Det exakta upplägget mellan varje enskild kommun varierar säkert något, men går i det stora hela ut på att rökning under arbetstid inte är tillåten inom kommunerna. Detta kombineras sedan med att tillhandahålla rökavvänjning för de medarbetare som önskar det. Fördelarna med att införa rökfria arbetstid är flera.

För den enskilde rökaren ger detta en möjlighet att sluta röka. Detta ger en både direkt och långsiktig positiv effekt på den egna hälsan.

För omgivningen är ett rökstopp bra, eftersom alla som utsätts tar skada av passiv rökning.

För yrkesrollen, eftersom många som arbetar inom kommunen, ex runt barn och unga behöver vara goda förebilder. Att vara en bra förebild för unga människor underlättas om man samtidigt är rökfri.

Den ekonomiska vinsten av att färre av kommunens anställda röker är avsevärd. ”I en kommun med 1000 anställda har för den rökande andelen anställda en årlig merkostnad på 4 miljoner kronor” (Tobak eller hälsa. Om tobakpreventivt arbete. Nr 1, 2006)

Vi i miljöpartiet föreslår därför kommunfullmäktige

…att Nora kommun inför rökfri arbetstid och att detta kombineras med att erbjuda subventionerad rökavvänjning för de medarbetare som önskar det.


Jag önskar att jag hade tid att diskutera de här lite längre nu, men en son ska sövas. Det är också viktig politik.


Nora, den 5 oktober 2009


RSS 2.0