Passa på med en uppdatering...

Tänkte bara publicera de tre motioner vi la det senaste kommunfullmäktigemötet i heltext...

 

Motion om ersättningssänkningar för förtroendevalda

 

 

Den pågående lågkonjunkturen påverkar näst intill samtliga samhällssektorer på ett negativt sätt. Ekonomin är på många plaster ansträngd, utan att man kunnat påverka de faktorer som skapat denna situation. Många jobbiga politiska beslut kommer att fattas.

 

Nora utgör inget undantag. Besparingarna inom kulturnämnden eller socialnämndens stora utgiftsökningar är bara två exempel på vad som är att vänta inom många verksamhetsområden. Besparingar inom den kommunala verksamheten slår nästan alltid mot de mest utsatta grupperna i vårt samhälle, eftersom det främst är de som får kommunal service.

 

Vi i miljöpartiet anser att ett gott politiskt ledarskap, inte bara innebär en förmåga att fatta jobbiga beslut, utan även att visa sig beredd att själv bära en del av bördan. Av denna anledning föreslår vi

 

…att alla politiska arvoden och ersättningar sänks med 10 procent och att de nya ersättningsnivåerna börjar gälla fr.o.m. den 1 januari 2011.  
__________________________________________________________________________________


Motion om kommunal policy avseende förtroendeuppdrags omfattning

 

En viktig förutsättning för ett levande demokratiskt samhälle ligger i förtroendet och förståelsen mellan de demokratiskt valda ledarna och befolkningen i övrigt. Det bör ligga i Noras intresse, likväl som något annat demokratiskt samhälle, att sträva efter en ständig förbättring av just dessa två faktorer – förtroendet och förståelsen.

Syftet med denna motion är att stärka dessa faktorer i förhoppning om att bidra till ett mer demokratiskt levande Nora. Vi ser risker med att politiska uppdrag utformas till att omfatta hela de valda politikernas arbetsdagar. En av riskerna med att enbart arbeta i rollen som förtroendevald politiker är att man i alltför stor utsträckning kommer att identifiera sig med politiska makten. Det finns en icke försumbar risk att egenintresset av att vara politiker omedvetet blir större och viktigare än de dynamiska partiskillnader som är demokratins livsluft.  För att minska denna risk och öka förtroendet för de valda lägger miljöpartiet i Nora denna motion.

Vi tror också att om valda med förtroendeuppdrag har en del av sina arbetsdagar förlagda till den aktivitet de hade innan de blev valda, resulterar det i en stor vinst. Man kan få en breddad förståelse för effekten av de beslut som man fattar i egenskap av politiker.  När man i en annan roll än politiker möter sina medmänniskor på arbetsplatsen, arbetsförmedlingen eller någon annanstans finns möjlighet att i det vardagliga samtalet, få en kompletterande bild av effekten av de beslut som man är med och fattar. Den intellektuella förståelsen fördjupas och breddas med den känslomässiga aspekt som bara går att få i mötet mellan två jämlika individer.

Vi i miljöpartiet föreslår därför kommunfullmäktige

…att Nora kommun utformar en policy där inget politiskt förtroendeuppdrag får omfatta en högre tjänstgöringsgrad än 75 procent av en heltid.

______________________________________________________________________________

Motion om att göra Nora kommun till en rökfri arbetsplats

64 av Sveriges kommuner har fattat beslut om att införa rökfri arbetstid. Det exakta upplägget mellan varje enskild kommun varierar säkert något, men går i det stora hela ut på att rökning under arbetstid inte är tillåten inom kommunerna. Detta kombineras sedan med att tillhandahålla rökavvänjning för de medarbetare som önskar det. Fördelarna med att införa rökfria arbetstid är flera.

För den enskilde rökaren ger detta en möjlighet att sluta röka. Detta ger en både direkt och långsiktig positiv effekt på den egna hälsan.

För omgivningen är ett rökstopp bra, eftersom alla som utsätts tar skada av passiv rökning.

För yrkesrollen, eftersom många som arbetar inom kommunen, ex runt barn och unga behöver vara goda förebilder. Att vara en bra förebild för unga människor underlättas om man samtidigt är rökfri.

Den ekonomiska vinsten av att färre av kommunens anställda röker är avsevärd. ”I en kommun med 1000 anställda har för den rökande andelen anställda en årlig merkostnad på 4 miljoner kronor” (Tobak eller hälsa. Om tobakpreventivt arbete. Nr 1, 2006)

Vi i miljöpartiet föreslår därför kommunfullmäktige

…att Nora kommun inför rökfri arbetstid och att detta kombineras med att erbjuda subventionerad rökavvänjning för de medarbetare som önskar det.


Jag önskar att jag hade tid att diskutera de här lite längre nu, men en son ska sövas. Det är också viktig politik.


Nora, den 5 oktober 2009


Kommentarer
Postat av: Malin

För en gångs skull lärde jag mig något genom att läsa en blogg. Det är inte alltid man gör det direkt, tack för att du lägger ner din tid på att blogga :D.

2011-05-07 @ 23:04:41
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0