Nu rullar det politiska igång...

På onsdag är det KF (kortform för kommunfullmäktige). Jag är väl alltför grön i politiken, för jag tycker att det är kul.

Vi har lagt en hejdundrande massa motioner (tre) till detta möte. Det är om solidariskt bärande av ekonomisk börda, om rökfri arbetstid och om maktdelning. Några tydligt mppräglade förslag, får man nog lov att säga. Mitt stalltips är att möjligtvis rökmotionen kan gå igenom. Övriga har så höga odds att de spränger bankenom de går in...

Nora den 30 september 2009.  

Mycket mat!

Vad var det de sa på radion imorse? "Till ett värde av två miljarder svenska kronor och med en vikt av 100 000 ton." Den maten kommer inte ens hem till oss. Den anses vara uttjänt för att den har ett för kort datum. Ingen luktar, ingen smakar. Någon slänger.

Om vi till detta lägger tidigare uppgifter, att hushållen kastar ungefär en tredjedel av det som köps in i form av mat (undersökningen har jag för mig var gjord i Storbrittanien), var hamnar vi då?

Som ord känns resursslöseri nästan fattigt, som att det inte riktigt förmår omfatta vidden av det vi håller på med.

Hur ska vi lära oss måtta. Lära oss att hushålla. Min tanke är att politken verkligen behövs. Det måste till stora beslut. Ingen osynlig marknad kan rätta till det här. Inte utan allt för stora offer.


Fellingsbro, den 23 september 2009

En härlig röra!

Ni kanske minns hur Bildt under tidigt 90-tal ojade sig över den "rödgröna röran". En fantastiskt träffsäkert formulerat sats, speciellt på skorrande småländska (visst är det det som präglar Bildts svenska uttal?). Personligen älskar jag röror av alla de slag. De känns så kreativa, oförutsägbara och spännande. Precis vad politiskt ledarskap behöver präglas mer av...

Hur som helst har den nyss nämnda röran lyckats presentera en nystartad bloggtjänst på www.rodgron.se. Än så länge bara tre inlägg och ett tjugotal kommentarer - överblickbar med andra ord.

Vi har ju "allians för Sverige" som politiskt koncept för regeringepartierna och "högern" inom svensk politik. Vad skall röran kalla sig? Röran vore just ett kreativt och oförutsägbart namn, men det går väl knappast hem om man frågar PR-experterna. För lätt att göra sig lustig över helt enkelt. Det är väl bra om man kan roa, ha lite självdistans. Jag röstar både på och för Röran.

På söndag har vi styrelsemöte. Det ser jag fram mot. En ny lokal kulturpolitik skall diskuteras och olika motionsförslag behandlas.

Go, röran, go!


Nora, den 22 september 2009

Den som väntar...

"Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge."

Ett ordstäv som jag anser logiskt sett har många brister. Man kan vänta tills man dör, utan att få det man önskar sig. Är inte det då "för länge"?

Klockan är sent. Märks tydligt på nivån för den inledande filosofiska reflektionen.

Det är snart dags för Kommunfullmäktigesammanträde i Nora. Nästa onsdag, den 30 september. Jag längtar redan efter handlingarna som ska dimpa ned i brevlådan imorgon. Om den politiska sekreteraren sköter sig så punktligt och korrekt som brukligt. Och det tror jag nog...

Varför avråder Sven-Erik Nyqvist Dalkarlsbergsborna att starta en friskola, när de ansöker hos skolverket. Varför kan de inte få prova. Det finns ju redan en friskola, utan vinstintresse, i kommunen som fungerar alldeles strålande bra. MASSOR av föräldrar vill att deras barn skall gå i Borns friskola. Det kan fungera.

Låt Dalkarlsbergsborna själva få försöka! Det tycker jag. Inte bara klockan ett på natten.

Nora måndagen den 21 september. 

Birger

Lyssnade på Birger Schlaug häromveckan. Han pratade om Elvis och en rosa Cadillac. Men han berättade också om när han var med på en mottagning av Nelson Mandela, under Ingvar Carlssons tid som statsminister.

Alla partiledarna står på rad. Socialdemokraternas Ingvar står först och miljöpartiets Birger står sist . Alla kallpratar i ca femton sekunder i tur och ordning med Mandela. Det är fraser som "Gick resan bra?", "Var det kallt när du steg av planet?" o.s.v.

Plötsligt står Birgers stora frihetsidol framför honom med utsträckt hand. Va, fan ska han säga?

"Hello, we have a cat at home named Nelson!"

Det blir knäpptyst. Ingen säger något. Förutom Mandela, som replikerar...

"Well I hope it is a black cat!"


Nora, den 15 september 2009


Inte bortglömd, men trött

Min blogg är inte bortglömd, men jag är trött. Har haft mycket att göra, med jobb och sådant.

I Nora händer det samtidigt mycket som är värt att kommentera. Eftersom klockan är snart ett på natten, kan hända att formuleringskonsten är naggad i kanten just nu. Jag måste dock säga att jag ställer mig tvekande till att kulturnämnden i Nora väljer att behålla bidraget till Ljusstråk helt och hållet, men istället drar in pengar till biblioteket och föreningsverksamhet m.m.

Ljusstråk är ett fantastiskt engagemang och arrangemang, men det väcker hos mig ett obehag när den lokala "kultureliten" har möjlighet att påverka nämd på sittande möte till sin egen fördel. Jag var inte där! Jag hörde inte argumenten! Så det så!

- Jag vet. Men ändå. De tysta grupperna som inte var där och förde sin talan, vad skulle de ha sagt? Vilka argument fick vi (då avser jag kollektivet politiker) aldrig höra?


Nora, den 8 september 2009


RSS 2.0