Uppsala nära beslut

Snart är det ...kanske...på gång. En kommersiell "provbana" i Boländerna i Uppsala. En provbana med podcars.
Vad är podcars? Spårbunden kollektivtrafik, med personlig "hytt", inga extra stopp på väg mot ditt resmål, minimal väntetid, förarlöst samt noll i CO2 utsläpp...

Det tycker jag låter mycket lovande. Tycker du det verkart intressant? Titta in på sidan... www.podcar.org/podcar/ Det är spännande läsning.


Nora den 30 augusti 2009

Rökförbud!

Stockholms stad inför rökningsfri arbetstid för sina anställda. Jättebra, tycker jag. Det är dags att Nora gör samma sak!!

Fellingsbro den 27 augusti 2009

Rädda inte världen!

Jag har precis påbörjat en bok med titeln "Rädda världen - version 3.0". Det är en bok med mycket faktainnehåll kring klimatförändringen och många praktiska tips på hur vi som människor ska kunna ta oss ur den situation vi befinner oss i...

Jag har bara läst några lovande sidor ännu, men har dock en invändning redan. Det handlar om att rädda oss själva. Även om vi samtidigt skulle blåsa ut all koldioxid vi förmår, detonera samtliga kärnladdningar och slå hål på alla sönderrostade tunnor med DDT o PCB från 60-talet i vårt dricksvatten skulle med all säkerhet alltid någon koloni med encelliga djur under en sten i någon djuphavsgrav överleva. Sedan behöver bara jorden vänta en planetär pisskvart (några hundra miljoner år) så sjuder planeten frenetiskt av liv igen. Befriad från en speciellt ogästvänlig paratiserande art, som tack och lov tog kål på sig själv. Vi ska rädda oss från oss. Förutom denna invändning, än så länge (tre sidor in i boken) är den mycket bra.


Fellingsbro den 27 augusti 2009

Fuglesang

Mitt miljöpatos till trots, kan jag inte sluta avundas honom, åtminstone lite. Alla de klimatgaser som furiöst  väller ur rumpan på Discovery när den i åtta gånger ljudhastigheten (eller något dylikt) bryter sig genom taket av vår existens, vår värld...får mig ändå inte att riktigt vilja ta avstånd från detta vetenskapens dragracing. Pojken finns fortfarande där inne när jag blickar upp på stjärnhimlen, när jag ser rymdfärjan slita sig loss från gravitationen.

"One small step for man, one giant leap for mankind". Jag tar bara små steg i mitt liv. Ingen direktsändning med månstoftet virvlande runt rymdstövlarna. Men i våra små försök till gott finns en stor potential, en potential att förbättra för mänskligheten. Stefan Einhorn skriver i sin bok medmänniskor att den faktiska effekten av en eller flera goda handlingar är oöverblickbar. Likväl som onda.

Vi får aldrig möjligheten att fästa fanan vid månens yta. Men likväl kan vi göra avtryck. Här.


Nora den 26 augusti 2009

Läsvärt!!

Nu har jag läst kostutrednignen från Borlänge. Läsvärd. Om än med en annan typ av anspänning än Dan Browns DaVincikoden.
 

Inledningen är tankeväckande!!


"1. Bakgrund
Produktionsstyrelsen gav i november 2007 resultatenhetschefen för Kostservice i uppdrag att
leda en utredning om framtida kostproduktion. Faktorer som skulle belysas var kvalitet, kund/
gästanpassning, flexibilitet, klimat-och miljöaspekter, framtidens teknik, arbetsmiljö, renoverings-och investeringsbehoven och kostnadsbilden.
Tre olika alternativ för att producera måltider på har jämförts, dagens alternativ med både beredningskök, mottagningskök för cook-chill och centralkök, ett alternativ med enbart mottagningskök för cook-chill och centralkök samt ett tredje med enbart beredningskök. En fråga som också
avsågs belysas i investeringsperspektivet var hanteringen av mat till de små, nyöppnade och ev.
temporära förskolorna, där en investeringskostnad för ett beredningskök blir mycket hög ställt i
förhållande till antalet gäster.


Klimat-och miljöaspekterna, bl. a elenergiförbrukning, har utretts av kontoret för Hållbar
samhällsbyggnad.
Utredningens arbete har under senhösten kraftigt forcerats och slutredovisas i december 2008.


2. Sammanfattning
Resultatet är mycket entydigt och innebär sammanfattat att Borlänge kommun skulle vinna både
kvalitet, klimat/miljö, arbetsmiljö, och kostnader genom att ha övervägande beredningskök.

Hur denna förändring av produktionsmetod ska genomföras är helt beroende av investeringstakten. Kökens investeringsbehov påverkas inte av produktionsmetod och investeringskostnaden
är den samma för både ett beredningskök och ett mottagningskök för cook-chill. Det som är
skillnaden är att med enbart beredningskök behöver man inte göra någon investering i Hällsjököket som centralkök utan enbart som beredningskök för Hällsjöhemmet.

Enligt vår bedömning har idag tretton kök en standard som tillåter en konvertering till
beredningskök med enbart smärre komplettering av utrustning, företrädesvis nedkylningsskåp.
Av ekonomiska skäl kommer det alltid att finnas ett behov av att hantera varmmat till vissa små
förskolor För att skapa en rationell, kostnadseffektiv och kvalitetssäkrad hantering av detta bör
maten lagas på en enhet. Att snarast skapa möjlighet för detta är en prioriterad fråga. De
alternativ som idag är det mest attraktiva är att inrymma den lösningen inom den redan beslutade
ombyggnationen av Kvarnsvedens skola. Det innebär att köksytan skulle behöva utökas något.

I den enkät som personalen vid de olika köken har besvarat var det en övervägande majoritet
som upplevde att beredningskök skänker större arbetsglädje och trivsel, ger större flexibilitet och
anpassning gentemot kunderna och stärker den egna yrkesrollen. I olika kundsamtal har det
framförts önskemål att maten i större omfattning än nu skulle lagas från grunden. Det
uppfattades som en kvalitetshöjning vilket också personalen i köken anser. Som en följd av en
övergång till enbart beredningskök skulle det även bli lättare att i framtiden erbjuda personalen
heltider.

Miljömässigt vinner man på att konvertera befintliga kök till mottagningskök. Transporter av
kyld mat som idag sker 3 gånger per vecka skulle kunna minskas till leveranser av råvaror 1
gång per vecka. Den energiåtgång som uppstår vid nedkylning av maten skulle också minskas
med positiva följder för utsläpp och klimat. En minskning av det svinn som idag finns är en
miljömässig såväl som ekonomisk vinst."


Vill ni ha hela utredningen. Säg bara till!!


Nora den 25 augusti 2009


Nattlektyr

Skall strax lägga mig och sova efter en lång dag, men inte utan att först börja med att skumma mig igenom Borlänge kommuns kostutredning. Inte lika mycket av en kioskvältare som Dan Browns DaVincikoden men nog så intressant - hoppas jag. Ryktet säger att Borlänge medvetet satsat på en sådan kostproduktion som  jag (och många med mig) tror är hållbar.

Dessutom har jag, tillsammans med två små söta barn (mina), smugit omkring i downtown Nora och satt upp små lappar på diverse anslagstavlor med texten www.herrgron.blogg.se

Nora den 24 augusti 2009

Glädjande och allvarligt

Allt fler börjar förstå allvaret! Det finns en fråga som är av avgörande betydelse för oss alla.

Den nya Sifo-mätningen visar återigen att vi har ett parti som är Sveriges tredje största och växande...


Socialdemokraterna 32,8 (0), Moderaterna 27,6 (- 0,6), Miljöpartiet 9,2 (+ 0,7), Folkpartiet 6,8 (- 2,0), Vänsterpartiet 6,1 (+ 0,9), Centerpartiet 6,1 (+ 1,1), Kristdemokraterna 4,7 (+ 0,5), Sverigedemokraterna 4,2 (+ 1,1).

(Saxat ur DN 23/8-2009)

Nora den 23 augusti 2009

Svante Weyler

Svante Weylers krönika i dagens Godmorgon världen var klockren. Hur svårfångad är inte kunskapen. Men jaga den gärna med bokstavkombinationer. Det är nog svårare att få fatt på den med hjälp av detta verktyg än att finna kistan full av guld i slutet av regnbågen. Engagera er gärna i detta tröstlösa företag. Jag ägnar helst min tid åt annat.

Lyssna på honom, Svante Weyler alltså! God morgon världen, 37 minuter in i programmet.

http://www.sr.se/sida/default.aspx?programid=438


Nora den 23 agugsti 2009

I min egen hage

Det är lätt att dra generella slutsater och förkasta företeelser som inte rör en själv.

Jag har en son som spelar fotboll. Han är duktig på det dessutom, bollkontroll som få. Hur kan ungen? undrar jag, Försöker mig på samma dribbling och har snart fallit omkull med en plötslig undran om det är jag eller bollen som är rund??

Jag har länge uttryckt en avog inställning mot toppning av lag. Bara det faktum att NPBK (Nora-Pershyttans Boll Klubb) har valt att tidigt dela på tjejer och killar och låter dem spela i olika lag har jag ställt mig mycket frågande till.  Det ska var kul och lek hela vägen. Det där med tävling och konkurrens tycker jag skall komma så sent som möjligt.

Sedan hör jag tränaren ropa min sons namn och ber honom stanna kvar på planen, medan resten får byta. Han spelar bra, de toppar de sista minutrarna.... Det är en konstig blandning av glädje och grumlig undran som geggar runt i bröstet. Blicken vandrar sedan till NPBK avbytarbänk och där sitter jag 27 år yngre än idag, smala ben, rufsigt hår och en innerlig men obesvarad längtan att spela (redan då var det svårt att avgöra om jag eller bollen egentligen hade kontrollen). Fan vad orättvist, mot oss som inte kan.

Att "toppa" pojklag där gossarna inte är äldre än en tvärhand hög (7-9år) tycker jag fortfarande inte är att rekommendera, men min gosse är ändå bra duktig....

Nora den 23 augusti 2009

Upphandling

Varför kan inte kommuner och andra offentliga inrättningar upphandla - second hand??

Nora 20 augusti 2009

Verklighetshierarki

Det är dags för politikerna att ta sig ut i verkligheten!


Det är ett uttalande jag hör ofta och jag håller med, men inte på samma grundvalar som de flesta som säger så. Många av de som med emfas låter snarlika uttalande passera sina läppar tycks tro att politiker är verklighetslösa. Är inte det en lite egocentrisk världsbild? Är på något sätt ickepolitikers vardag mer verklig, än den verklighet politikerna traskar omkring i? Finns det en värdehierarki i verkligheter?

Jag träffar ändå en del av dessa "som borde ta sig ut i verkligheten". Och utan göra skillnad på partifärg kan jag säga att de lever sinsemellan i verkligheter som skiljer sig radikalt åt. En del är pensionärer som lever singelliv, med stor plånbok och brinnande intresse för klippdockor, andra är arbetslösa identitessökande småbarnsföräldrar, med stort engagemang och mycket skuldkänslor. Och allt däremellan, därovan, därunder och i alla väderstreck. Det är väl ändå det som också är en del av demokratins styrka. De som styr har inte ärvt makten. De har fått den därför de valt att ägna en del av sin helt vanliga verklighet åt politiskt offentligt arbete!!

Men jag tycker ändå att politker med förtroendeuppdrag, såsom exempelvis kommunalråd, borde ha en fot kvar i sitt tidigare liv. Inget politiskt engagemang borde få vara på heltid. Varför då? Därför att vi bör få ta del av vardagssnacket kring våra beslut av dem vi påverkar, förhoppningsvis skapa en känsla för några andras verkligheter i samma stund som vi sitter med makten. Få en förståelse som inte bara är intellektuell utan också knuten till en känsla. Förståelse med bredd.

Ytterligare en fördel med ett dylikt upplägg är att man kan motverka svågerpolitik. Jag tror att det är lätt att omedvetet ägna sig åt mer eller mindre milda former av svågerpolitik. Om det finns några heltidsanställda politiker finna risken att de snart förenas kring de gemensamma intressen man har som heltidanställd politker - oavsett politisk färg.

Mina idéer fick jag lyssnandes på Ring P1 där en partirepresentant från ett litet parti i Kiruna (tror jag) pratade. Det var som om en klok, eftertänksam stämma med det karakteristiska naturnära samiska anslaget funnit sin kraft i Kirunavaara och färdats alla dessa hundra mil för att nå mig. Sånt får mig att lyssna.

Verklighet eller inte?

Grebbestad 19 augusti 2009

Maten.

Det finns olika viljor i Nora kommun. Det är bra. Jag driver, tillsammans med mitt parti och centern, att flytta maten närmare munnen! Det är sant! 

Lite tillspetsatt är det allt men i praktiken stämmer det. Vi vill inte att livsmedlen skall färdas i genomsnitt 14 mil innan vi får nöjet att börja tugga på det. Om jag bortser från den självklara negativa påverkan på miljön  kan jag inte låta bli att undra hur många som dött banandöden på våra vägar. Nu är i och för sig olycksstatistiken lyckligtvis på väg åt rätt håll, så det kanske var bättre förr. Nä, jag vet. Det är inte den mest färdigtänkta tanken. Men när är man färdig egentligen?

Hur som, det finns mycket vi tycker här i Nora. Jag offentliggör här det lilla dokument jag tidigare ikväll skickade till centern som förslag till "Måldokument för Nora kommuns måltidsverksamhet". Rubriksättning inom offentlig verksamhet är en eggande uppgift och upplevelse! Håll i er - nu klistrar jag in dokumentet!!


Måldokument för Nora kommuns kostverksamhet



Inledning


Nora kommun ansvarar för att tillhandahålla mat till ett stort antal innevånare som nyttjar de tjänster i form av förskola, skola och äldreomsorg som kommunen tillhandahåller. För många står kommunen för det huvudsakliga näringsintaget under veckan. I tillhandahållandet av en sådan grundläggande livsnödvändighet som mat ligger ett stort ansvar. Det ansvaret gäller i första hand gentemot brukarna som nyttjar tjänsten, att de får mat som främjar god hälsa och matkultur. Kommunen har också ett ansvar att minimera de negativa konsekvenser som kostverksamheten har på omgivningen, framförallt i form av miljöpåverkan. Det övergripande målet för kostverksamheten är bra mat. Det är personalen som, utifrån sin profession och aktuella vetenskapliga fakta, skall tillaga maten så att den är bra och hälsosam för brukarna.  Nora kommun anser att följande delmål skall vara tillgodosedda för att det övergripande målet om bra mat skall vara uppfyllt.


Delmål


•·         Bra mat skall vara producerad i små kök nära brukarna.


•·         Bra mat skall vara tillagad av utbildad personal, som erbjuds kontinuerlig kvalitativ kompetenshöjning baserad på vetenskap och beprövad fakta.


•·         Bra mat skall smaka så bra att brukarna äter upp 90 procent av den tillagade maten (är det ett rimligt mål?)


•·         Bra mat skall följa svenska näringslivs (heter det verkligen så?) rekommendationer från 2005 avseende energi och näringsintag.


•·         Bra mat skall tillagas från grunden, med så stor andel råvaror som möjligt.


•·         Bra mat skall tillagas av minst 25 procent ekologiska råvaror.


•·         Bra mat skall innehålla så få tillsatser som möjligt.  


•·         Bra mat skall tillagas med så stor delaktighet hos brukarna som möjligt.


•·         Bra mat skall anpassas i samverkan med medicinskt ansvarig personal, för de brukare där detta är nödvändigt.


•·         Bra mat skall serveras i en miljö som berikar upplevelsen av måltiden.


•·         Bra mat skall ätas utan stress.


•·         Bra mat skall i så stor utsträckning som möjligt tillagas med lokalt odlade råvaror.


•·         Bra mat skall främst stimulera unga brukare i skola och förskola att prova många olika typer av rätter.


(Jag tycker inte att ett måldokument behöver vara längre eller krångligare än så här. Delmålen kan sedan i en utökad variant innehålla kompletterande information och preciseringar i form av exempelvis bilagor. Viktigt är dock att denna information inte snävar in kostpersonalens möjligheter att finna lösningar som når målen. Vi måste lita på deras kunnande och professionalism.)


Tillagat på plats, råvaror från närheten, matglädje och tid för att njuta. Dessutom hand i hand med alla kor och citrusfjärilar vi kan hitta. (Den sista meningen skall på något sätt försöka symbolisera strävan att måltidsverksamheten i kommunen skall vara ekologisk...) 


Grebbestad den18 augusti 2009 

Mitt sätt att se det!

Det är för mig inte någon som kommer undan. Vi kan inte fly politiken. Den ligger som en fin filévärmare runt ryggraden av själva vår existens. Till och med uttalandet "Jag skiter väl i politik" är i sitt väsen i allra högsta grad politiskt. I sin form och sitt uttryck dessutom minst sagt radikalt. Utan att för den skull vara ovanligt.

Jag har valt att att bli offentlig i mitt politiska agerande. Det är ett stort steg, för däri hävdar jag också att mina lösningar på våra gemensamma problem och utmaningar är riktigt bra. Annars skulle jag inte välja att försöka få dem att omfamna andra.

I grunden handlar det om att jag värnar de mina. Så illa och egoistiskt är mitt politiska engagemang. Vi vill alla se till att våra närmaste har det så bra som möjligt. Vi städar grottan, lägger stenarna i fina rader och ser till att aska ur eldstaden med jämna mellanrum. Några väljer att borsta framför grottans ingång, så att det ser propert ut när gäster kommer på besök. Jag går i och med mitt val också ut i den omgivande vegetationen och försöker röja och plantera på ett sådant sätt att den närmaste omgivningen skall vara så behaglig och bra för mig och min familj som möjligt, för mina barn och i sin tur deras. Svårare än så är det inte.

I den värld där vi alla simmar omkring som förvirrade "guppies" är ingenting så enkelt eller svartvitt att vi kan lista det. Just av den enkla anledningen presenterar jag nu en fem-i-topp på vad som jag önksar ska prägla mitt politiska engagemang...

1. Kärlek - tiden är allt för kort för att låta någon annan kraft leda våra handlingar. Förhoppningsvis kan detta minimera det antalet gånger jag tanklöst svingar min plastspade i den politiska sandlådan.
2. Hinderslösheten - allt går. Jag har sett människor obönhörligt fjättrade - ändå flyga. De hinder vi upplever i vår omgivning är skrämmande ofta konstruerade i vår tanke. Många tycks ofta tro att det enda sättet att forsera ett hinder är att skrapa med foten i det dammigaunderlaget, morra och sedan utan eftertanke springa i överljudshastighet med sänkt huvud in i betonfundamentet (elle vad hindret nu kan tänkas utgöras av). Det finns en annan väg. Det är målet, inte hindret som vi ska fokusera på.
3. Tro på den goda viljan - människan vill i allmänhet gott. Det icke goda, bottnar ofta i rädsla. Att vara dömande, gör inte bara andra illa utan slår också undan fötterna på vad jag vill vara. I det sätt vi möter andra människor finns en berättelse om oss själva.  
4. Universum är oändligt - i det perspektivet tynar det mesta bort. Vi och våra handlingar blir inte mer än en mussla upppolad på någon av världshavens alla stränder. "Vi föds gränsle över en grav ", om vi skall travestera världslitteraturen. I den insikten skall jag förhoppningsviskunna låta bli att svälla med den eventuella makt som tillfaller mig.   
5. Familjen är alltid det mest betydelsefulla. Jag har, mitt korta engagemang till trots, redan träffat politiker i övre medelåldern som med sorgfylld uppsyn säger att "Jag offrade familjen för politiken". De uttrycker sig som om de vore offret! Men läs innantill - de har varit bödeln. I deras verkliga situationer har det säkert funnits fler faktorer med i bilden. Jag villl bara...inte tappa siktet på vad som är verkligt viktigt. Den renaste, mest omdanande politiska handling, en människa kan utföra ligger i mötet med sina barn. Missar vi kärleken i den handlingen. Hur kan då någonting annat bli "på riktigt"?

Grebbestad den 18 augusti 2009


RSS 2.0