De två olika åsikterna...

Tänkte bara uppgradera er som inte följer lokaldelen i Nora så

noggrant. Nedan följer två artiklar från NA angående friskolan

där både opposition och majoriteten får komma till tals. Min

åsikt finns  i tidigare inlägg.



”Bara en lek med ord” Oppositionen litar inte på skolpolitiken



Nora
Oppositionen i Nora ger inte mycket för den skolpolitik majoriteten för närvarande för i kommunen. Den senaste tidens turer kring den planerade friskolan i Järnboås har fått oppositionsrådet Gabrielle Peteri (FP) att reagera.
– Vi litar inte på vad Svenerik Nykvist och majoriteten säger, för­klarar Peteri.

Relaterat

Skolfrågorna har kommit att bli höstens stridsfråga mellan de politiska blocken i Nora. Styrande sociald­emokraterna har vinglat i frågan om skolans framtid i Järnboås, och oppositionen har beklagat sig i det tysta. Därför väljer nu oppositionsrådet Gabrielle Peteri att gå hårt åt kommunalrådet Svenerik Nykvists (S) agerande.
– Jag tror föräldrarna i Järnboås vill ha ett rakt svar av Svenerik Nykvist, säger Peteri. Vi i oppositionen vill åtminstone ha det.
Att just friskolorna blivit en het potatis i Nora menar Gabrielle Peteri är logiskt.
Ideologisk fråga
–  Socialdemokraterna vill helt enkelt inte ha friskolor. Det är en politik de drivit länge och en fråga som i dag tydligt skiljer social­demokraterna från oss i oppositionen. Ideologiskt är det mycket politik i friskolefrågan.
Att kommunstyrelsen vid sitt senaste sammanträde valde att köra över barn- och utbildningsnämndens förslag och i stället besluta att skolan i Järnboås ska vara kvar, åtminstone fram till 2012–2013, ger Peteri inte mycket för.
– Vi menar att det är barn- och utbildningsnämnden som fattar beslut om att en skola ska drivas vidare eller inte. Anser inte BUN att det är en tillräckligt bra pedagogisk miljö i en skola, är det nämnden som beslutar om nedläggning. Därför betyder inte beslutet i kommunstyrelsen något i slutänden.
Kan gå fort
Med turerna kring Dalkarlsbergs skola i färskt minne är oppositionen misstänksam mot vad Svenerik Nykvist och majoriteten säger.
– Vi vet ju att det kan gå väldigt fort, säger Peteri. Och vi litar inte på majoriteten efter allt som varit.
Vill ha raka svar
Gabrielle Peteri efter­lyser nu raka svar från Svenerik Nykvist och de andra i majoriteten.
– Man väljer en politik och en åsikt som passar för stunden. Och beslutet i kommunstyrelsen är bara en lek med ord.

Tomas Källberg 0587-158 85 [email protected]






”Det här är pajkastning” Nykvist förstår inte oppositionens kritik mot skolpolitiken




Nora
I gårdagens tidning gick både oppositionsråd Gabrielle Peteri (FP) och friskoleföreningen till angrepp på kommunstyrelsens ordförande Svenerik Nykvist (S) och majoritetens skolpolitik. I dag svarar Svenerik Nykvist på den hårda kritiken.

Relaterat

Svenerik Nykvist berättar att kommunfullmäktige redan 2004 beslutade att Järnbos skola skulle finnas kvar och att barn- och utbildningsnämnden därefter jobbat för att behålla skolan.
Att frågan ändå har väckts och är en punkt på onsdagens kommunfullmäktige beror på att Järnboås utvecklingsgrupp har framfört att de vill ha garantier för att den kommunala skolan ska finnas kvar.
– Vi hade överhuvudtaget inte pratat om detta förrän utvecklingsgruppen lyfte frågan, säger Nykvist.
Nykvist upplever att både han själv och majoriteten har fått mycket spott och spe för någonting som de inte själva har dragit igång.
– Vi har inte pratat om någon nedläggning av Järnboås skola.
Men varför kan ni bara garantera att den kommunala skolan finns kvar till läsåret 2012–2013? Förstår du bygdens oro?
– Eftersom vi inte vet någonting om framtiden kan vi inte lova något. Jag förstår oron men kan inte säga att skolan kommer att finnas kvar i all oändlighet, den garantin kan ingen ge någon skola. Men vi har ingen annan målsättning än att skolan ska få vara kvar.
Både oppositionen och friskoleföreningen drar paralleller mellan Järnboås skola och den hastiga flytten av barnen på Dalkarlsbergs skola och befarar att ett liknande scenario kan bli aktuellt för Järnboås del. Denna liknelse tycker Nykvist är konstig.
– Järnboås har ett helt annat elevunderlag. Dessutom är det helt andra avstånd från Järnboås till Nora.
Varför överklagade inte kommunen Friskoleföreningens ansökan till Skolinspektionen om att få starta friskola?
– Vi hade överklagat om vi visste att de tänkte starta trots att den kommunala skolan är kvar. Men de skrev i sin ansökan att de inte hade till avsikt att konkurrera med den kommunala skolan.
Nykvist berättar att det pågår ett samarbete mellan kommunen och Järnboås utvecklingsgrupp där de tillsammans vill utveckla bygden. Förhoppningen är att fler ska välja att bo i Järnboås, framförallt barnfamiljer.
Hur ser du på Gabrielle Peteri (FP) och oppositionens kritik av majoritetens skolpolitik?
– Jag förstår inte hur de kan säga att vi bedriver en dålig skolpolitik när Nora under de senaste fem åren har legat på första och andra plats över ”årets skolkommuner i länet”. Dessutom har vi bland den högsta andelen av behöriga elever till gymnasiet i Sverige.
Nykvist menar att kritiken saknar grund och är ett pinsamt sätt för Peteri att visa upp sig som nytt oppositionsråd.
– Vi har andra viktiga saker i Nora som vi behöver jobba med. Det här är pajkastning.

Eleonore Eriksson 0587-158 82 [email protected]



Fellingsbro, den 27 oktober 2009

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0