Friskolegrejen

Ja, ett återkommande tema i kommunen. Det här med friskolor. För mig handlar det om flera överväganden.

Bakgrund: Friskoleföreningen i Järnboås har fått tillstånd att starta friskola av skolverket. Majoriteten i kommunen tycks kämpa emot och mutar in skollokalerna genom att garantera kommunal skola till och med 2012. Friskoleföreningen och oppositionen litar inte på majoriteten p.g.a. tidigare kovändningar i nedläggningsfrågor - läs Dalkarlbergs skola.

Herr Grön står i det här fallet på opositionens och friskoleföreningens sida! Varför?

1. Alla friskolor är inte lika. Visst kan jag tycka det är högst tveksamt med friskolor i franchisestil där ägarna efter ett halvår byter upp sin privata Volvo 240 till en Porsche V6. Men nu handlar det inte om ett företag utan om ett icke vinstdrivande föräldrakooperativ!

2. Nora kommun var först i Sverige med normalspårig järnväg och friskola. Var lika stolt över båda! Friskolan i Born fungerar - så vitt jag vet - alldeles lysande. Det är ett oerhört familjeengagemang och många barn som känner sig speciella och sedda på den skolan. Varför inte låta Järnboås också prova.

3. Av naturen är jag småskalig. Föräldrar som bryr sig i sina barn. Möts och tar beslut för sina barns bästa o.s.v. Kan demokrati kännas mer relevant och levande??

4. I en liten kommun som vår är det viktig att de delar som ligger utanför staden också har möjlighet att leva. Lägger man ner en skola kan det ofta leda till att samhället också så sakteliga monteras ned.

Bl.a.

Nora den 27 oktober 2009

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0